Att tänka på vid köp av webbhotell

Har du planer på att driva din egen webbplats? Har du ett starkt brinnande intresse som du vill presentera online? Eller kanske vill du blogga om dina vardagliga upplevelser? Det kan finnas många syften med en webbplats, och bedriver du en viss verksamhet i egenskap av företagare så kan det dessutom vara riktigt viktigt att synas ute i myllret. Ägnar du dig exempelvis åt försäljning så är det inte värt att gå miste om en lönsam säljkanal. Att bedriva e-handel på sin webbplats har blivit alltmer vanligare.

Vägen till Internet

Men om man aldrig tidigare skapat en webbplats från grunden – vad bör man då tänka på? Till att börja med rekommenderas att lära sig grundläggande kunskaper i kodspråk som exempelvis html. En annan grundläggande nödvändighet att ha koll på är kunskaper om hur ett webbhotell fungerar och hur det administreras. Det räcker inte med att ha en färdig webbplats – den måste ju även på något sätt kunna lanseras skarpt – d.v.s. publiceras online på internet.

Det krävs en server som kommunicerar med internet och tillhandahåller utrymme åt webbplatsen. Det finns de som äger egna servrar men det kan bli kostsamt för den enskilde samt kräver underhåll – så därför rekommenderas att köpa plats på en server genom ett redan etablerat webbföretag.  Med andra ord abonnerar man på ett webbhotell till sin webbplats. Det finns en djungel av företag som erbjuder webbhotell. Allt från gratisalternativ till relativt kostsamma beroende på mängden tjänster och kapaciteter som ingår i abonnemanget. Generellt så kan man säga att ju mer ett webbhotell kostar desto fler obegränsade tjänster ingår. Det rekommenderas att kolla upp några olika företags paketerbjudanden och välja ett som passar just dina behov och syften. Om exempelvis webbplatsen består av många och stora filer så bör man satsa på ett paket som innebär att man har rikligt med utrymme att förfoga över. Har man många nedladdningsbara filer på webbplasten och/eller att den dagligen har ett stort antal besökare så bör webbhotellet kunna hantera en stor mängd datatrafik.

Önskvärt för den som skapat en webbplats är att abonnera på ett webbhotell som tillhandahåller en smidig kontrollpanel. Därifrån bör du helst kunna köpa nya domäner om så önskas, och dessutom ha möjlighet att kunna administrera dem. Därifrån kan du se inloggningsuppgifter till FTP. I kontrollpanelen ges också möjlighet att administrera e-postkonton och databaser för att nämna några ytterligare exempel. En del webbhotell erbjuder också en smidig överblick över fakturor i kontrollpanelen.