Virtuell server (VPS)

En virtuell server (VPS) är det man oftast väljer efter att man har haft ett webbhotell. Man kan säga att det är steget efter. Det ger mer prestanda, frihet och inte minst så kan man välja vilken hårdvara man vill utnyttja i sin maskin. Den är en aning dyrare, men har man viktiga webbplatser så är det att rekommendera.

Bild på ett nätverk av enheter

Jämför webbhotell, VPS och dedikerad server;

  • På ett webbhotell så delar man oftast miljö med tusentals andra konton. I och med detta delar man på alla resurser som finns tillgängliga på en server. Använder något webbhotellskonto väldigt mycket kraft av serven man är på, så kan detta kontot sluka allt om företaget som driver webbhotellet inte sätter stopp för det.
  • På en virtuell server tilldelas man CPU-kraft, minne och annan hårdvara som bara är ens egen i sin virtuella miljö. Ingen kan ta denna resursen ifrån dig. Då vet du med all säkerhet att du får det som du betalar för.
  • Steget efter en VPS (Virtual Private Server) är en dedikerad server. Man hyr då alla resurser som finns på en server och gör i princip vad man vill med den. Man väljer själv när backupper ska köras, hur stor prioritet vissa “jobb” ska ha i maskineriet. Har du en viktig webbplats som drar in pengar så är en egen server något att fundera över. Dock krävs det en del kunskaper för att driva en dedikerad server som du bör ha med dig om du köper en sån här.

Om man letar efter en VPS bör man först kolla upp vilka företag som rekommenderas. Vänd dig till öppna forum som wn.se eller fråga en kollega som redan idag använder en virtuell server. Då vet man med största sannolikhet att man får något som är bra.

När jag själv har kollat upp vad andra rekommenderar så tipsar väldigt många om VPS:er i Tyskland och Holland. Detta för att priserna är lägre samt att man få bättre hårdvara för pengarna. Letar man på rätt ställe kan man till och med få SSD-diskar istället för vanliga SATA-hårddiskar. Detta kommer att snabba upp ens miljö avskyvärt. Men som sagt, man måste då leta på rätt ställen. Jag hade kunnat skriva ut flera sidor till bra VPS företag, dock så vet jag inte om du läser denna artikeln precis när jag publicerat den eller inte. Därför väljer jag att inte skriva ut några referenser.