Webbplats på ett webbhotell

Bild på en svart server

Funderar du på att skaffa dig en egen webbplats? Först och främst bör du ha grundläggande kunskaper om hur man designar en webbsida men man måste även förstå hur ett webbhotell fungerar för att kunna publicera sin webbplats. Det är möjligt att låta en webbkonsult hantera både design och administrerande av webbhotell. Att många överlåter designen till de som är mer kunniga är förståeligt, men att administrera ett webbhotell är relativt enkelt och bör inte nödvändigtvis vara en uppgift som läggs till en konsult.

 

När man har bestämt sig för att publicera sin webbplats i skarpt läge – d.v.s. online på nätet, så måste webbplatsen placeras på en webbserver som i sin tur kommunicerar med internet. Somliga äger faktiskt egna servrar men det brukar kunna bli kostsamt så därför väljer många att köpa in sig på redan etablerade servrar.  Man kan säga att man köper hotellplats på en server, och man betalar löpande för att få behålla sin plats. Det brukar vara möjligt att betala månadsvis, kvartalsvis eller årsvis.

Det finns en stor mängd företag som tillhandahåller webbhotell. Priserna kan variera och även vad som ingår i ett abonnemang.  Generellt så kan man säga att de flesta användarna kräver webbhotell med gott om utrymme och smidig trafik. Till exempel så räcker 250 GB i utrymme och 5000 GB i trafik väldigt långt. Dessutom så brukar webbhotellen erbjuda kunden att knuta obegränsat med domännamn till kontot. Antalet mailkonton som kan kopplas till domänerna brukar vara begränsade men inte till den grad att man brukar använda alla mailkonton. Vanligtvis går det att få en obegränsad tillgång till många av ett webbhotells tjänster beroende på olika paket som brukar erbjudas.

Det bör vara smidigt för kunden att administrera sina domäner via en administrationspanel online på webbhotellens webbplatser. Önskvärt är att i administrationspanelen ha möjlighet att inte enbart administrera domäner – utan även kunna hantera e-postkonton, uppgifter till ftp och databaser.

Via ett webbhotells administrationspanel bör man även kunna köpa nya domäner och enkelt förnya sitt abonnemang. Många erbjuder sina kunder en smidig lösning med fakturasystem som är synligt i kontrollpanelen. En lätthanterlig kontrollpanel värdesätter många högt och dessutom är det viktigt att webbhotellen tillhandahåller en god support med daglig tillgänglighet via telefon och e-post. Det har dessutom blivit allt vanligare att supporten chattar med sina kunder online. Enkelt och smidigt om man redan sitter vid datorn. Generellt så kan sägas att de webbhotell som kostar pengar har mer långtgående teknisk support än gratisalternativen. Men inte sällan tar webbhotellen betalt utifrån erbjuden kapacitet.

Vidare bör valmöjligheten mellan Windows och Linux vara tillgänglig. Det är olika operativsystem, och vilket man väljer beror på vilket kodspråk man väljer när man programmerar sin webbplats. På ett webbhotell kan man ha flera olika domäner och det är därför önskvärt att ha möjligheten att byta operativsystem kompatibelt med aktuell webbplats kodspråk.